Két ország, egy cél,közös siker !

Douǎ ţǎri, un scop, succes comun !



Üdvözöljük a Majtény község Polgármesteri Hivatal weboldalán

 

Az Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 (www.huro-cbc.eu), keretében a Majtényi Polgármesteri Hivatal benyújtotta a „Határon átnyúló úthálózat közösségi hozzáférésének fejlesztése” című  pályázatát.

Ennek megfelelően, 2009 oktober 30-án  írta alá a finanszírozási szerződést a Szerződő Hatóság és a kedvezményezett (Majtény község  Polgármesteri Hivatala). Ebben a projektben partner Csengerújfalu Község Önkormányzata Magyarországról. A pályázat összköltségvetése  111.262,60 Euro, melyből 84.412,60 Euro a projekt vezető partnert illeti, vagyis Majtény Község Helyi Tanácsát, 26.850 Euro pedig a határon túli projekt partnert, vagyis Csengerújfalu Község Önkormányzatát.

A projekt átfogó célja a társadalmi-gazdasági vonzerő és a határon átnyúló mobilitás mértékének növelése a határmenti térségben. Konkrét céljai a közúti infrastruktúra fejlesztésének támogatása a Majtény-Csengerújfalu határövezetben és a Majtény-Csengerújfalu határon átnyúló kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése a közutak minőségének javításával.

A projekt célcsoportját a két partner helység lakossága képezi: Csengerújfalu 892 fő és Majtény 4328 fő, valamint a térség meglévő és potenciális gazdasági szereplői, társadalmi-kulturális intézmények a térségből: iskolák, óvodák, egészségügyi egységek, közszolgáltató egységek. Fő tevékenység csomagok: előkészítés, projekt menedzsment, ágazati határon átnyúló együttműködés, Majtény és Csengerújfalu közúti infrastruktúra felújítása dokumentációjának elkészítése, tájékoztatás.

Tevékenységünk fő redménye a közúti infrastruktúra felújítása első szakaszának megvalósítása, mely elősegíti a határon átnyúló utak elérhetőségét, illetve a két helység belső útjainak korszerűsítéséhez szükséges műszaki dokumentáció elkészítése, mivelhogy ezek az utak biztosítják a megyei / országos / európai határon átnyúló úthálózatokhoz való csatlakozást. Kidolgozásra kerül a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv 30 km belső úthálózat korszerűsítéséhez.

Hasonlóképpen megszervezünk négy határon átnyúló gazdasági találkozót közérdeklődésre számot tartó gazdasági ágazatban: faluturizmus és kereskedelem  Csengerújfaluban (Magyarország), mezőgazdaság és szolgáltatás Majtényban (Románia).

Általába véve, a jelenlegi fejlettségi szinten a meglévő regionális infrastruktúra a közösségek szükségleteit csak minimális szinvonalon képes kiszolgálni, a befektetések több évtizedes krónikus

alulfinanszírozása eredményeként jelentőssé vált a korszerűsítések finanszírozási igénye akár közúthálózatról, akár vasútról van szó.

 

Jelenleg Szatmár megye határmenti lakossága, Románia sok más térségéhez hasonlóan, a kedvező életkörülményekhez szükséges közúti infrastruktúra hiányától szenved. Ezért ennek a problémának a megoldása különösen fontossá vált Majtény község és Csengerújfalu lakosai számára.

 

Fontos az életszinvonal emelése és a befektetőket vonzó általános környezeti feltételek kialakítása. A 2008-as év folyamán a vezető projekt partner (Majtény község) készített egy tanulmányt a majtényi lakosságra vonatkozóan, melyben felmérték a polgárok közszolgáltatásokkal kapcsolatos véleményét, különös tekintettel a helyi infrastruktúrára vonatkozó igényekre. A tanulmány elemzései világossá teszik, hogy a lakosság 75%-a prioritásként kezeli a közúti és utcai infrastruktúra felújítását, mindjárt a második helyen a gáz bevezetése után.

 

Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a közlekedési infrastruktúra területén jelenleg fennálló helyzet, különösen a falusi környezetben, nagy volumenű közmunkálatokat tesz szükségessé. Az infrastrukturális témájú projektek végrehajtási költségei nagyon magassak, a helyi költségvetési források pedig nem elégségesek a szükséges költségek fedezésére, a beruházások időbeni ütemezése válik szükségessé.

 

Az európai közúthálózathoz csatlakoztatott hatékony közlekedési infrastruktúra hozzájárul a gazdasági versenyképesség növeléséhez, segíti az európai gazdasági integrálódást és új tevékenységi területek fejlesztését teszi lehetővé a belső piacon. A két projekt partner esetében szükségszerű a belső közúti infrastruktúra felújítása a megyei / határon átnyúló / nemzeti utak elérhetőségének biztosítása érdekében.

 

Majtény Község Helyi Tanácsa

 

Majtény község, Fő utca 219 szám
Tel. 0261/875.116 sau 0261/875.021
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
“Ezen anyag tartalma nem képviseli szükségszerűen az Európai Unió hivatalos álláspontját”
www.huro-cbc.eu         www.hungary-romania-cbc.eu




STATISTICI

  • Felhasználók 1
  • Cikkek: 248
  • Cikkmegtekintések száma: 610372


DATE DE CONTACT

Moftinu Mic, jud. Satu-Mare, Romania (UE)
Strada Principala, nr. 219
Tel: 0261 875 116
Fax: 0261 875 116
Luni - Vineri: 08.00-16.00
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.